top of page

Här kan du läsa mer om

Våra höns och raser

HEDEMORA

Hedemorahönan är en lantras som är medelstor till storleken och finns i en mängd olika färgvarianter som olika kombinationer av svart, vitt, blått och vild/vete. Också färgen på kam, näbb och ben varierar, ofta med inslag av svart eller blått. 

Fjäderdräkten är mycket tät och dunig, vilket förmodligen är en anpassning till det nordliga klimat de levt i. Låren är så väl befjädrade, att det ser ut som om de har stora duniga byxor på sig. Hos vissa djur är även benen befjädrade, men detta är lite ovanligare. Benen är relativt korta. En annan anpassning som förmodligen gjort dem härdigare mot förfrysningar är att de har låg kam.

Deras runda form och rika fjäderdräkt gör att de ser tyngre ut än vad de faktiskt är. Hönorna väger 1,5 till 2 kg enligt rasramen, och tupparna väger 2 till 2,5 kg, ibland lite mer. Hedemorahönor har god ruvlust. 

Vår avelsgupp är inte genbanksanslutna eftersom jag säljer både avelsägg och höns. Min avelsgrupp är sociala, friska och har stor variation på fjäderdräkten. Vi har av fem tuppar och 26 hönor. Har mestadels mörka kammar men även några röda finns i gruppen. Hedemora lägger ca 150 ägg/år vikten är  50-55 gr och de värper beigea ägg. 

SILVERUDDSBLÅ

Silveruddblå är en kulturhönsras skapas av Martin Silverudd på 1940- talet. Rasen lägger 250 ägg per år vikten är 50 -65 gram och äggen är gröna. Våra Silveruddsblå är anslutna i Stamboken hos Kulturhönsföreningen.

 

Vill du vara med att hjälpa till att bevara denna underbara ras så tveka inte att höra av dig, då du kan du välja att stamboksföra dina höns  som du köpt av oss.

 

I vår avelsgupp finns både spättade, blå och svarta tuppar och hönor. Så kycklingarna blir alla tre färger. 

PADUANER
(avelsgrupp under uppbyggnad)

Paduan är en lätt hönsras av okänt ursprung, men den redovisas i litteratur från 1600-talet. Rasen har fått sitt namn efter den italienska staden Padua. Paduan har ett mycket särpräglat utseende med en stor hätta på huvudet. Den är en mindre bra värpras och hålls främst som prydnadsras och för utställning. 

Just nu har vi endast tre hönor och en tupp. Så detta året kommer vi fokusera på att bygga upp avelsgruppen. Kan eventuellt finnas ägg

senare under året.

KOPPARMARANER
(Uppdatering av bilder kommer)

Maran är en tung hönsras som härstammar från den franska staden Marans, Charates-Maritime. Maran är en så kallad kombinationsras, det vill säga den är både en god köttras och en bra värphöna. 

Maran finns i flera olika färgvarianter. En höna väger 2,5 till 3 kilogram och en tupp väger 3,5 till 4 kilogram. 

Utmärkande för maran är att äggen har en mycket mörkt brun skalfärg, närmast chokladbruna ägg anses som önskvärt. Äggvikten är cirka 65 gram för ägg från en stor höna.

Hönorna har medelgod ruvlust. Kycklingarna ses väl efter av hönan och växer snabbt, de är jämförelsevis tåliga och robusta av sig, men blir fullt befjädrade relativt sent. En höna börjar värpa vid en uppnådd ålder av cirka 6 månander. Rasen anses ha ett lugnt temperament, men kan vara något skygg.

I avelsgruppen har vi endast svarta koppar maraner Avelsgruppen är kläckta ur mörka ägg från färg-rena grupper.

bottom of page